Levering in Nederland & België
Gratis verzending vanaf € 200,-
Veilige betaalmethodes
Levering in Nederland & België
Gratis verzending vanaf € 200,-
Veilige betaalmethodes
Gratis verzending vanaf € 200,-

Lichtopbrengst uitgelegd; wat zijn Lumen, Watt en LUX

>
Lichtopbrengst uitgelegd; wat zijn Lumen, Watt en LUX

Wanneer u nieuwe verlichting uitkiest is het goed om te weten welke lichtopbrengst het beste bij u wensen aansluit. De lamp die in een schemerlamp komt hoeft natuurlijk niet zoveel licht te geven als de lamp die u in de kelder heeft hangen. Om de juiste lamp te kunnen kiezen is het daarom van belang om te kunnen zien hoeveel licht een lamp nou eigenlijk geeft. In dit blog zullen we een aantal kenmerken uitleggen om u verder te helpen in het maken van uw keuze.

Wat is de lichtopbrengst van een lamp?

Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren werd Watt gebruikt om de lichthoeveelheid uit te drukken. Echter, Watt is een uitdrukking van een elektrisch vermogen en het geeft daarom niet precies aan wat de lichtopbrengst is. Twee verschillende type lampen met hetzelfde wattage brengen dus niet per definitie dezelfde hoeveelheid licht op. De hoeveelheid licht die een lamp geeft wordt namelijk uitgedrukt in Lumen. Met Lumen wordt de lichtsterkte per Watt uitgedrukt. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe meer licht er uit de lamp komt. Bij lampen uit dezelfde categorie geldt hoe meer Lumen Hoe hoger het Wattage. Het aantal Lumen kun je dan ook gebruiken om verschillende lichtbronnen met elkaar te vergelijken. Het aantal lumen staat daarom tegenwoordig ook groter op de verpakking dan het aantal Watt.

Op de verpakking van een ledlamp geeft de fabrikant het aantal lumen. Om u te helpen een vergelijking te maken tussen een nieuw aan te schaffen ledlamp in plaats van een oude gloeilamp word ook vaak het oude Wattage van een gloeilamp gegeven die ongeveer overeen moet komen met het aantal Lumen van een ledlamp.

Om een indicatie te geven vergelijken we in de tabel hieronder Lumen met het Wattage van een oude gloeilamp:

Wattage gloeilamplichtopbrengst
15 W100 tot 150 lm
25 W200 tot 300 lm
40 W400 tot 500 lm
60 W700 tot 800 lm
75 W900 tot 1000 lm
100 Wmeer dan 1300 lm

Let op: De tabel geldt alleen voor rondschijnende lampen, niet voor spots. Spots hebben een smallere lichtbundel waardoor een spot een veel feller licht geeft. Wanneer je een 35 Watt halogeen spot wil vervangen heb je ongeveer 250 Lumen nodig. Voor het vervangen van een 50 Watt halogeen spot zoek je een led spot van 350 tot 400 Lumen.

Wat is Lux?

Om de lamp te vinden die past bij uw wensen is het aantal Lumen niet altijd genoeg. De Lux-waarde van een lamp kan daarbij helpen. De Lux-waarde, ook wel lichtkracht, zegt wat meer over de hoeveelheid licht per oppervlakte. (1 Lux= 1 Lumen per m²). Lux wordt daarom ook vaak gebruikt door overheden en instanties om de ideale hoeveelheid licht voor een bepaalde plek te duiden.

Neem bijvoorbeeld een kantoor werkplek. Hiervoor wordt 500 Lux als verlichtingsnorm gehanteerd. Een lichtbron van 1000 Lumen die 1m² moet verlichten doet dat met 1000 Lux. Wanneer je kantoor 10m² is zou dezelfde lamp de ruimte met 100 Lux verlichten. Om tot de verlichtingsnorm van 500 lux te komen zal je meer lampen op moeten hangen of je moet de lamp vervangen door een lamp met meer Lumen. Wanneer de afstand tussen de lamp en het te verlichten oppervlak groter wordt, wordt de Lux van een lamp lager. Zo kan een lamp van 1000 Lumen dezelfde Lux-waarde hebben als een lamp van 500 Lumen die dichter bij het te verlichten oppervlak staat. De Lux-waarde is dus variabel waar de hoeveelheid Lumen van een lichtbron altijd gelijk blijft.

Dat de Lux-waarde ingewikkeld is kunnen we goed bergrijpen. Gelukkig hoeft u bij het kopen van een lamp niet alles om te rekenen aangezien de lichtopbrengst gewoon uitgedrukt zal worden in Lumen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat meer Lumen niet altijd een beter licht betekent. Dit blijft namelijk afhankelijk van verschillende factoren.

There are no comments

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.