Levering in Nederland & België
Gratis verzending vanaf € 200,-
Veilige betaalmethodes
Levering in Nederland & België
Gratis verzending vanaf € 200,-
Veilige betaalmethodes
Gratis verzending vanaf € 200,-

Wat betekent IP klasse zoals IP44 en IP54?

>
Wat betekent IP klasse zoals IP44 en IP54?

De IP beveiligingsklasse (of IP-codering) staat voor International Protection Rating. Een andere benaming die je nog wel eens hoort is Ingress Protection.

De IP klasse wordt over het algemeen aangeduid met twee cijfers, bijvoorbeeld IP54. Het eerste cijfer, de 5, geeft de mate van bescherming aan tegen het aanraken en binnendringende voorwerpen. Het tweede cijfer, de 4, geeft de beschermingsgraad tegen vocht aan.

De IP-beschermingsklasse wordt toegepast op elektrische en elektronische apparatuur. Neem als voorbeeld een LED bouwlamp of werklamp. Vaak wil je weten in hoeverre een werklamp tegen water en vocht bestand is. Zo weet je of je de lamp bijvoorbeeld buiten in de regen kunt gebruiken. Of denk eens aan een sensor voor verlichting, mag ik deze in de volle regen hangen of moet deze toch enige bescherming hebben tegen de invloeden van bovenaf?

IP-beschermingsgraad tegen binnendringende voorwerpen

In onderstaande tabel is het eerste cijfer van de IP-klasse van belang. De ‘x’ staat voor het tweede cijfer, deze wordt toegelicht in de volgende alinea.

IPBeschermingToelichting
0xGeen bescherming
1xGrote voorwerpenBeschermt tegen toevallige en oppervlakkige aanraking met de hand. Daarnaast biedt deze klasse bescherming tegen vaste voorwerpen met een grootte van minimaal 50 mm
2xMiddelgrote voorwerpenBescherming tegen aanraking met de vinger. Aanraakveilig voor meetapparatuur. Bescherming tegen indringen van voorwerpen met een grootte van minimaal 12.5 mm
3xKleine voorwerpenBescherming tegen aanraking met een werktuig of gereedschap. Aanraakveilig voor meetapparatuur. Bescherming tegen indringen van vaste voorwerpen met een minimale grootte van 2.5 mm
4xSpitse voorwerpenBescherming tegen aanraking met een werktuig of gereedschap. Bescherming tegen aanraking met een draad. Bescherming tegen indringen van vaste voorwerpen met een minimale grootte van 1 mm
5xStofbeschermingVeilig om aan te raken omdat de behuizing geheel dicht is. Het voorwerp is niet geheel beschermd tegen stof maar wel voldoende om een goede werking niet te verhinderen
6xStofvrijVeilig om aan te raken omdat de behuizing geheel dicht is. Complete bescherming tegen stof

IP-beschermingsgraad tegen vocht

In deze tabel gaat het om het tweede cijfer van de IP-codering. Het eerste cijfer, waar in deze tabel de ‘x’ staat wordt toegelicht in de vorige tabel.

IPBeschermingToelichting
x0Geen bescherming
x1Drupdicht type IGeen schade door verticale druppels
x2Drupdicht type IIGeen schade door verticale druppels op een apparaat dat 15° gekanteld is
x3SpatdichtGeen schade wanneer besproeid (10l/min.) onder een hoek van -60° tot 60°
x4PlensdichtGeen schade wanneer besproeid (10l/min.) onder elke hoek
x5SproeidichtGeen schade wanneer bespoten (12.5l/min.) onder elke hoek
x6WaterbestendigGeen waterindringing bij 100l/min onder elke hoek
x7DompeldichtGeen waterindringing wanneer 30 minuten lang ondergedompeld op 1 meter diep
x8WaterdichtBlijft bruikbaar onder water bij opgegeven omstandigheden
x9VochtdichtBlijft bruikbaar bij meer dan 90% vochtigheidsgraad of besproeid onder hoge druk

Welke IP waarde heb ik nodig?

Het hangt helemaal van de situatie af welke IP klasse je nodig hebt. Maar grofweg kun je het volgende aanhouden:

  • IP65: dit is een zeer hoge IP klasse. Gebruik verlichting en apparatuur met deze klasse bijvoorbeeld in de tuin wanneer deze vol in weer en wind staan. IP65 is ook geschikt dicht bij een bad of douche.
  • IP44: deze klasse is geschikt voor plekken rondom het huis met toch enige beschutting. Denk bijvoorbeeld aan verlichting bij de oprit of aan het huis waar geen overkapping aanwezig is etc.
  • IP23: Deze klasse is geschikt voor verlichting welke opgehangen wordt onder beschutting, bijvoorbeeld onder een dakgoot.
In de rode omranding zie je de IP-klasse (IP54) van deze LED werklamp

There are no comments

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.