Levering in Nederland & België
Gratis verzending vanaf € 200,-
Veilige betaalmethodes
Levering in Nederland & België
Gratis verzending vanaf € 200,-
Veilige betaalmethodes
Gratis verzending vanaf € 200,-

Wat voor verschillende lampfittingen zijn er?

>
Wat voor verschillende lampfittingen zijn er?

Je koopt een nieuwe lamp, nu alleen nog een nieuwe lichtbron erin en klaar. Maar hoe komt u er nu achter welke lichtbron geschikt is voor uw lamp? In dit blog schrijven we over de meest voorkomende fittingen en wat de kenmerken van deze fittingen zijn. Zo kunt u de lichtbron kopen die u nodig heeft.

Wat is een fitting?

Een fitting zorgt ervoor dat twee losse onderdelen aan elkaar verbonden kunnen worden. In het geval van een lampfitting wordt het armatuur aan de lichtbron gekoppeld. Dit kan met behulp van een draaifitting of een steekfitting.

Draaifittingen

Draaifittingen, ook wel schroeffittingen genoemd worden geduid met de letter E en twee cijfers. De E staat voor Edison de uitvinder van de gloeilamp en het bijbehorende Edison-schroefdraad. De cijfers na de E zeggen iets over de diameter van de fitting in millimeters. E27 en E14 zijn de meest voorkomende maten in onder andere Nederland en België. Lampen die deze fitting hebben zijn geschikt voor 230V.

E27 fitting
E14 fitting

Steekfittingen

Er zijn verschillende type steekfittingen, een veelvoorkomende steekfitting is de GU10. De GU10 heeft een zogenaamde Bajonetsluiting en is net als de hiervoor beschreven lampen met schroeffitting geschikt voor 230V. De 10 in de benaming van de fitting staat voor de afstand tussen de twee pinnen in millimeters. Lichtbronnen waarop je een GU10 fitting vaak tegenkomt zijn spots. Inbouwspots, bijvoorbeeld in de keuken, zijn vaak voorzien van een GU10 fitting. De Bajonetfitting wordt bevestigd door de spot in het armatuur te steken en het vervolgens een kwartslag te draaien tot de lamp vast zit.

GU10 fitting
GU5.3 fitting

De GU5.3 of MR16 fitting is een steekfitting, waarvan de pinnen 5,3 mm uit elkaar staan, die je ook vaak tegenkomt op spots. Echter, de spots met deze fitting werken onder een spanning van 12V. Lichtbronnen met deze fitting zie je daarom vaak terug in natte ruimtes, zoals badkamers, omdat 12V voor deze plekken een veilige spanning is. Let op: voor deze lichtbronnen heeft u wel altijd een transformator voordat u de lamp aansluit op 230V. Om de spot te bevestigen hoeft u de pinnen alleen maar in het armatuur te steken.

GU4

De GU4/MR11 en G4 fitting zijn ook steekfittingen en net als de GU5.3 eenvoudig te monteren door de lichtbron met de pinnen in de fitting te steken. De pinnen staan zoals de naam al verklapt in beide gevallen 4 millimeter uit elkaar, hierdoor passen ze in dezelfde fitting. Let op, de lampjes werken onder een spanning van 12V en dus is er een transformator nodig voordat u ze aansluit op 230V.

G4

De G9 fitting is een steekfitting die werkt op 230V. De pinnen met lusje staan 9 millimeter uit elkaar. Deze fitting komt vaak voor in kleine plafond- en wandlampen. Deze lichtbron kun je gemakkelijk insteken en inschakelen.

G9

There are no comments

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.